Skip navigation.

Bosna Folk

Banjalučki budžak

Dnevnik banjalučkog havera

Ovo je originalno svjedočenje jednog od mojih prijatelja koji je u vremenu od početka terora u Banjaluci pa sve do svog izlaska iz Banjaluke u maju 1993 pisao dnevnik u kome je skoro telegramski zabilježio sve što mu se dešavalo u tom mračnom gradu paralisanom srpsko— četničkim orgijama. Likovi u dnevniku su stvarni, kako su neki od njih i dalje stanovnici tog grada, tačnije rečeno građani drugog reda, izmjenio sam samo njihova imena. Radnja dnevnika se odigrava u Mejdanu, banjalučkom kvartu u kom je samo naprimjer u mojoj ulici nestalo više osobe čija sudbina je i danas nepoznata. Dnevnik zbog obima posla nisam mogao da objavim u cijelosti, ali i ovaj mali dio koji sam uspio do sada završiti je priča za sebe.

Vremenski period opisan u Dnevniku nam daje uvid kako su srpski lideri u Bosanskoj Krajini osnivajući Autonomnu Regiju Krajina u okviru Srpske Republike Bosne i Hercegovine, u Dajtonu preimenovane u Republiku Srpsku, radili planski ka ispunjenju cilja etničkog čišćenja. Autonomna Regija Krajina ne postoji više, zamijenjena je entitetom republika srpska, jer je ispunila svoj cilj: etničko čišćenje Banjaluke i Bosanske Krajine.

Najvažniji članovi Kriznog štaba Autonomne regije Krajina- ARK, koji je imao apsolutnu moć na tim prostorima, su račune polagali Palama, maloj varošici nadomak Sarajeva, gdje su Karadžić i njegov štab radili na uspostavljanju srpske republike.
Kako je ARK i Krizni štab direktno odgovaran za svu nesreću koja se desila Banjaluci i sjeverno-zapadnoj Bosni u periodu nastanka Dnevnika, u sljedećem tekstu slijedi nekoliko najznačajnijih pisanih tragova, koji su meni jedini dostupni pisani tragovi, svjedočanstva koja nam daju odgovor na pitanja o kakvim odlukama se radi, ko ih je donosio i kako su se sprovodila u praksi.

...Nestali nisu nestali. Oni su s nama. A ako ih proglasimo zaista nestalima, nestat ćemo i mi s njima...

— Irfan Horozovic

glasnik

Radi se o Službenom Glasniku (klikni na lijevu sliku i pogledaj odluku o masovnoj mobilizaciji od 05.06.1992), koji kao i mnogi dotadašnji komunikacioni kanali između države i građanstva dobiše prefix srpski. Bez obzira koliko su svjedočanstva svjedoka preživjelih u holocaustu za vrijeme drugog svjetskog rata bila detaljna, zločinci nacističke Njemačke nisu bili osuđeni samo na osnovu izjava svjedoka u Nirnberškom procesu, već dobrim dijelom na osnovu ogromne količine dokumentacije koju su sami ostavili.
U našem slučaju se radi o skromnoj količini pisanih dokumenata koja opterećuju ljude koji su bili članovi Kriznog štaba. Radi se o ljudima koji su zamislili i izvršili zločine nad nesrbima u Banjaluci i Bosanskoj Krajini, koji su bila tako dobro zamišljeni i isplanirani da je Ekspert komisija UN promijenila u nekim slučajevima optužbu ratni zločin u genocid.

Odluke Kriznog štaba Autonomne Regije Krajina1

Sastanak 06.05.1992

Sastanak 08.05.1992

Sastanak 18.05.1992

Sastanak 22.05.1992

Sastanak 26.05.1992

Sastanak 29.05.1992

Sastanak 04.06.1992

U svrhu srbizacije informativnog prostora je na sastanku 4.juna 1992 odlučeno da

Sastanak 30.06.1992

U skladu sa člankom 24 u statutu Autonomne Regije Krajina Izvršni komitet je na sastanku 30.06.1992 odlučio:

Predsjednik Izvršnog komiteta Nikola Erceg. Članovi ovog komiteta su npr. bili Predrag Radić, Radisav Vukić, Momir Talić, Stojan Župljanin.

Kao posljedica odluke broj 7 su mnoge ulice, dijelovi gradova, institucije promijenile imena i nazive, a nastali su i mnogi instant univerziteti. Najbizarniji primjer je Medicinski fakultet Foča/Srbinje koji djeluje kao fakultet Univerziteta u Srpskom Sarajevu u Foči, gradu gdje je prošle godine 25.08.2004 na smetljištu, ispod tona zemlje, otpada i medicinskog otpada (iz obližnje bolnice i fakulteta), PVC kesa i ostalih vrsta otpada nađeni fragmenti uništene džamije Aladže.
Te fragmente je našla Federalne Komisije za traženje nestalih osoba na lokalitetu za koji se pretpostavlja da je masovna grobnica ubijenih Bošnjaka koji su bili zatočeni u KPD Foca. Ovaj primjer nije usamljen, tijela ubijenih ljudi prekrivana fragmentima njihovih srušenih svetinja su nađena i u Brčkom u masovnoj grobnici na smetljištu, gdje su tijela ubijenih Bošnjaka prekrivana fragmentima srušene Savske džamije.2

A sada slijedi prvi dio dnevnika koji obuhvaća period od 25. decembra 1992 pa do 8. januara 1993.


Dnevnik banjalučkog havera

25.12.1992 Petak

8:30 Ja i sestra čistimo ror i šporet. Čađ. Iz šporeta je bilo toliko da smo uprljali cijelu kuhinju i mi smo bili umazani garežom (naše pročišćenje). Sestra pere kuhinju, a ja ložim vatru i pristavljam vodu za kafu. Stari doručkuje u krevetu. Budi se zet i melje kafu.

9:30 Pijemo kafu u kuhinji (u sobi je hladno) a stari iz sobe javlja da je došla struja. Sestra odlazi na pijacu po mlijeko, vraća se sa viješću da ne izlazimo vani (kupe muškarce).

13:30 Sestra i snaja odlaze kod bake Mare na Božićni rucak, a ja, zet, i stari ostajemo u kući nervozni, ja i zet gledajući televiziju.

17:30 Sestra donosi sarme, ručamo, pristavlja se kafa i gleda televizija.

21:00 Nestaje struje. Palimo neonku i slušamo radio. Nada dobila Senku u Frankurftu.

24:00 Idem na spavanje. Temperatura u mojoj sobici 2 C.


26.12.1992 Subota

9:00 Sestra me probudila. Kafa je već bila skuhana, a struja došla. Ne osjećam se dobro. Nisam mogao ići po drva, pa je išla Nada. Na Zagrebu sam gledao dobru komediju. Zet otišao popraviti neki televizor. Stari se ne osjeća dobro.

15:00 Ručak gotov, pire i šnicle uz domaću supu. Zet se vratio obavljena posla. Ležim i dalje na ležaju pokriven ćebetom.

17:30 Sestra i zet otišli kod njegove sestričine. Uključio sam BIG radio i samljeo te skuvao kafu. Zaboravio sam reći da je struja nestala u 16:00.

19:00 Ležim u sobu uz neonku i BIG. Dao sam starom večeru.

21:00 Divići su stigli. Slušamo radio BIG i Zagreb, ja i Nada umotani u ćebad, a Divić čačka nekog trandžu. Temperatura u mojoj sobici je 1 C.


27.12.1992

9:00 Kafa je skuhana, te me sestra probudila. Zet i sestra (prvi put zet) su otišli po drva. Iz zdravstvenih razloga ne mogu ništa raditi. Stari je solidnog zdravlja (ako se tako može reći).

11:00 Otišao sam u kafanu (nakon dužeg vremena). Popio sam nekoliko loza i čudo, nisam se napio. Kelnerisala blu Ljilja, a gosti su bili šaroliki, od matoraca do moje generacije.

16:00 Došao kući, zatekao Miru i Maricu, te struju. Ručao opet pire krompir i šnicle. Divić popravlja neku svoju stvarčicu i normalno frkti i čupa sve oko sebe. Nada stavila pasulj da se kuva za sutra. Gledamo «Lovce na duhove II» i pred sam kraj nestade struje.

21:30 Čim je nestalo struje, odmah me spopala glad, te sam prionuo na sutrašnji grah. Počeo je padati snijeg na «Svetog Ivu» to jest večeras. Nada isprobava urmašice, rizik je velik jer su tvrde ko kamen. Uz radio će mi završiti ovo veče. Temperatura u mojoj sobici 2 C uz kratko zagrijavanje.


28.12.1992

9:00 Budenje uz gotovu kafu. Došao Tvrtko da mu Lale napravi neku pumpicu za podmazivanje motorke. Nada trebala ići do grada radi otkupa stana, ali je zakasnila. Stari kao da se malo prehladio. Divići ponovo išli po drva. I pored dobrog loženja u kući je poprilično hladno. Saznao sam sam da su sve koje su pokupili na ulici u dva dana racije, otjerali na Orašje.

13:00 Ručali smo «pasuljčinu» , bio je super. Dan prolazi uz slušanje radija, muzike i vijesti. Slušajući Zagreb i Beograd primjećujemo da lažu i jedni i drugi, kao i obično. U Ženevi je Boban došao u Tudmanovoj delegaciji, što sve govori samo za sebe.

17:00 Posljepodnevna kafa. Došli Mubera i Tvrtko (donio mi lijekove). Lagana diskusija uz kafu i neonku. Divić otišao komšinici nešto popraviti.

20:00 Otišli gosti. Slušamo BIG umotani u ćebad. Nada pravila puru (bila super). Pokušao se javiti na kviz (BIG). Glavna premija 1 L. Loze (dobro bi došla za Novu Godinu). Nisam dobio vezu.

23:00 Otišao na spavanje. Temperatura u mojoj sobici 0 C.


29.12.1992

8:30 Budenje. Izvlačim se iz vreće za spavanje, ćebeta i jorgana. Kafa je skuvana. Pijuckamo lagano i razmišljamo o Novoj godini. Kako stvari stoje, možda se napravi jedna litra pića. Divić otišao popravljati neki televizor. Struja došla u 9:30 te sam odmah prionuo gledanju TV. Divićka je otišla u opštinu da ganja neko uvjerenje u vezi otkupa stana. Doručkovao sam pure od sinoć.

13:30 Došla Nada, mora i sutra ići. Za ručak je pasulj od juče (bolji je nego prethodni dan). Došla Marica po sjekiru. Gledamo na TV grupu O Đila, oduševili smo se. Stigli Mubera i Tvrtko i lagano ćaskamo uz TV.

16:30 Posljepodnevna kafa. Pijemo je u sobi uz grijalicu. Ja cijeli dan ležim umotan u ćebe. Komšije otišle oko 19:00.

20:30 Došao Divić sa velikom glavoboljom i groznicom. Bio je kod Rajka (došao za praznike iz Njemačke) popio pivo i nije mu sjelo.

22:15 Nestalo struje. Bilo je i previše (nismo navikli). Idem na spavanje. Zdravlje mi nije dobro. Temperatura u mojoj sobi 1 C.


30.12.1992

8:30 Divići sjede u kuhinji uz kaficu. Moj prozor je skroz zaleđen, izgleda divno. Divić je dobio od Rajka nekih korisnih stvari za rad i kilogram kafe. Od sreće smo dokuhali još jedan ibrik. Nada je otišla u «grad», da sredi u vezi stana i obiđe pijacu. Divić sređuje neke svoje stvari. Došla Mubera da se malo ogrije.

13:00 Došla Nada- otišao Lale po meso za sarmu. Došla Mira i Marica i donijeli brašno za kolače, šećera i malo pekmeza (iz pomoće). Ja i Marica smo se malo šegačili. Čuli smo na radio BL da su 1 i 2 januar radni radi.

17:00 Kafa- došao Divić i donjeo meso, došli Mubera i Tvrtko. Mira i Marica su poslije kafe otišle kući. Nada savila sarmu i pravi neke kolače. Divić razvrstava neke svoje stvari, komšije otišle, ja i stari ležimo umotani, on u svojoj sobi, ja u primaćoj. Atmosfera pred praznik nikakva. Ja još uvijek kuburim sa zdravljem.

00:30 Divić pravi lampe uz BIG, ja ležim pokriven, a Divićka završava i drugu vrstu kolača. Vani je strašno hladno (vedro). Uskoro ću u svoj zamrzivač (sobu). Temperetura u mojoj sobi je 0 stepeni.


31.12.1992 i 1.1. 1993

8:30 Kafica na stolu, kuhinja topla. Nada je ispekla dvije vrste kolača, skuvala sarmu. Ja sam sišao do kafane (Sana) i zadržao se oko sat vremena (gluva atmosfera pred praznik). Nada donijela drva, otišla na pijacu i pravi tulumbe za Maricu ( ide na doček N.G.). Lale otišao po meso. Stari nije dobar.

13:30 Sarma je super. Ručali po malo (štednja), treba rastegnuti na 3 dana. Došla Marica po kolače ( zadovoljna) i otišla na proslavu. Došli Javori, ručaju, Divić sprema sobu za doček N.G. Usput, proslava je zabranjena.

18:00 Divić spremio sobu, ja okitio plastičnu jelku. Nada skuvala kafu i nasula po rakijicu. Divić je donio 2 l rakije i 2 l vina, biće dosta. Pošto nije našao teletine donio je 60 dkg suve govedine.

20:00 Sto je postavljen,. Malo suvotinje i mladog sira (najjeftiniji), te kolača. Lale navio radio Moslavinu, ima dobru muziku, a ja sam uzeo gitaru i ponekad zasviram neku staru pjesmu. Svi pijuckamo rakiju. Nada i Mira su se počele grliti, što znači da ih je rakija već uhvatila. Stari nije nikako dobar.

24:00 Čestitali smo si N.G. između sebe. Vani se puca, kao da je rat (zabrana nije uspjela). Raspoloženje se popravilo, ali je stari sve gore i gore, što mi je napravilo nervozu, te nisam više htio piti.

02:30 Nada i Mira su bacale rigoleto, a zatim raširile krevet i legle spavati. Ja sam otišao u sobu kod starog i legao, usput da pripazim na njega.

04:00 Stari je dobio napad. Ja sam uz njega a Lale naziva hitnu, nije uspio dobiti ni civilnu ni vojnu. Ja sam sjedio sa njim, dok mu nije postalo malo bolje, tad su me zamijenili Nada i Mira. Ja sam legao u primaćoj sobi da se odmorim,a oni su pazili na starog. Zaspao sam oko 6:00 sati. Safa mi čestitao N.G.

10:30 Pije se kafa u kuhinji. Ja nisam bio za kafu. Zaboravio sam reći da sam zvao Prijedor poslije 24:00, te sam dobio sve Javore i čestitao im N.G. Sišao sam do kafane, bila je puna pijanih i popio kafu, a zatim se vratio kući. Legao sam u primaćoj sobi i zaspao. Marica je došla i spava kod starog u sobi.

15:30 Probudio sam se i ručao sarmu poslije čega sam ponovo legao. Probudio sam se u 18.00 na kafu. Bio je tu i Tvrtko te smo malo ćaskali o svemu i svačemu. Marica je prespavala cijeli dan i sad se probudila.

21:00 Divići se griju u kuhinji, a ja i Marica igramo remija u sobi. Pobijedio sam je (normalno). Sad sjedimo svi u sobi, dosta je hladno i slušamo BIG. Stari je popio tablete i zaspao. Marica je otišla u krevet u 23:00. Ja ću spavati na dvosjedu. Stari je bolje.


2.1.1993

8:30 Kafa sa kolačićima. Došao Mirsad (drhto) i donio 1 l. Rakije i oko kilograma suve junetine, te smo malo zasjeli. Marica je kupila hljeb i otišla kući. Kasnije sam sišao do kafane i sjedio malo sa Smokijem. Taman sam pio drugu rakijicu (poskupila 100%), kad dođe Ljilja i reče da su po dvojica na mostu sa svake strane i kontrolišu. Ja sam se odmah digao i otišao kući. Sejda je otišao sa Mirsadom da mu nešto pomogne.

15:30 Ručak: sarma i pire krompir. Došla je struja (prvi put u ovoj godini). Gledam satelitsku. Nada je skuvala kafu. Na Zagrebu je počeo dobar film «Moć kralja Artura» nova verzija i kad je bilo najzanimljivije struje je nestalo.

21:15 Malo smo grijalicom zagrijali sobu, pa se i u njoj može sjediti. Snijeg je vani napadao 30 cm i pada još uvjek. Stari je puno bolje. Sejda je došao u 21:00. Struja je ponovo došla (čudo). Sad je 24.00 još uvijek je ima pa sada gledam lake porniće, Sejda pravi lampu, Nada je namazala hjeb. Na Zagrebu je u 00:30 počeo dobar krimić. Svi smo gledali, a zatim su Divići legli. Ja sam gledao TV do 5 sati.


3.1.1993 nedjelja

9:30 Kafa je malo zakasnila, radi nedostatka cigara. Tek kad su kupljene bilo je i kafe. Za divno čudo struje je bilo cijelu noc i sad je ima, te smo uključili grijalicu. Stari je dobro. Snijeg je napadao oko 40 cm. Sedic je poslije kafe otišao do Mirsada. Nada je otišla po drva i dobila pun naramak od Dare.

13:30 Za ručak je krompir paprikaš sa malo mesa ali je dobar. Sejda je dobio od Mirsada dvije vrece drva i sam je na ledima donio, ja nisam dobar, pa ne smijem ništa teško raditi. Došla i Rada na čestitanje, bio i Tvrtko.

19:00 Nestalo struje, imali smo je 30 sati (previše, nismo navikli). Došla Mubera na čestitanje, bila malo i otišla. Nada kuva kafu, Sejda nešto radi, a ja sjedim na ležaju umotan. Juče su cijeli dan kupili raju po ulicama i negdje ih odvozili. Kafa je gotova, pijuckamo i slušamo radio. Malo smo odmarali, a sad je opet sve u funkciji. Večerao sam krompir paprikaši umiješao sa jednom sarmom (ostalo od Nove godine). Nada nije mogla gledati tu kombinaciju. Nada pravi cufte za sutra, puno hljeba i luka i malo mesa (super). Bice sigurno sa pireom.

23:00 Otišao sam na spavanje u sobu kod starog, nije nikako dobar.


4.1.1993

Cijelu prethodnu noć sam ostao budan. Stari teško diše, pa sam pazio na njega i davao mu tablete.

8:30 Stari je sve gori i gori, Nada pokušava zapaliti vatru, ali ne može zbog pritiska i mokrih drva.

9:00 Stari je dobio napad, ja i Lale pokušavamo sa umjetnim disanjem. Lale zvao hitnu. Nakon pola sata stari je ponovo prodisao, ali se ne mrda i gleda stalno u jednu tačku. Došao i Ivo. Hitna je došla oko 10:30 i nakon pregleda odlučila doktorica da treba ici u bolnicu. Mi smo se složili i sanijeli ga do kola hitne, još nije znao za sebe. Lale i Ivo otišli sa njim. Došla Mira, a nakon nje i Lale i Ivo i saopštili da su starog smjestili u bolnicu, a da Mira i Nada odnesu odjecu da ga presvuku, jer je na njemu sve mokro.

15:30 Nada i Mira otišli, Ivo otišao kuci. Mira je usput ispekla hljeb kod nas (vatra se rasplamsala). Divić otišao po cigare, Nada se vratila. Nisu ga presvukle, jer je bio veoma loš, nije mogao disati. Kad smo pili kafu, došao je Tvrtko, malo smo popričali i on je otišao. Nada peče uštipke a nas dvojica sjedimo u kuhinji.

23:00 Otišli ranije leći, velika hladnoca.


6.1. 1993

9:00 Došla Mubera, a mi se nismo još digli iz kreveta. Davno smo se probudili, ali je toplije u krevetu. Vani je temperatura -14 stepeni, a u kuci ništa bolje. Založio sam vatru, a za potpalu koristio lajsnu od roletne. Mubera je otišla, Lale još leži, a Nada je otišla po drva. Skuvali smo kafu. Poslije kafe sam osjetio glad i sjetim se popare, pa je sam prvi put u životu napravim (bila je dobra). Kad je Lale vidio kako je to dobro, Nada i njemu napravi. Sišao sam do «Oraha», Lale izišao, a Nada je otišla kod starog. Stari je puno bolje, sam je mogao jesti. Želudac mi nije dobar, pa ne smijem jesti (ne vari).

17:00 Nada skuvala kafu, ja nisam mogao piti, samo ležim. Drva na pijaci su jako skupa, pa ne znamo šta da radimo. Vani je velika hladnoca, a drva ima samo za jedan dan. Nada je skuvala grah za sutra, pa su njih dvoje i večerali, a ja sam samo gledao (oči mi ispale), ne smijem zbog želudca, nikako da proradi. Danas sam vadio kupus iz bureta, jedva sam izvadio (nagrabio), zaledio se. Sjeli smo igrati tablica i žandara ( on je opet lajo na baksuzluk normalno). Danas je Badnjak, pa se vani non-stop puca. Nada je umjesila hljeb za sutra, jer se ne radi radi praznika. Nada mi kuva ponovo čaj za stomak. U ponoc je bilo pucnjave, ali slabije no za Novu Godinu. Idemo na spavanje. Hladnoca je grozna.


7.1.1993

9:00 Buđenje uz kafu. Meni i Branku se nemili dići iz toplog kreveta, ali se kafa brzo hladi. Želudac mi još uvijek ne radi, napiren sam ko balon. Struja nam je došla kad i Tvrtko, u 11 sati, pa sam brzo upalio grijalicu i TV. Tvrtko je malo lupao gluposti, pa otišao, ali se vratio sa nekim starim el. mlinom (vjerovatno sa smeća) da ga Lale popravi.

13:00 Malo sam si nasuo graha (više nisam smio), pa sam unatoč svemu ostao gladan. Na TV sam gledao svašta pomalo: bilijar, skijanje, košarku, tenis itd. U kući je toplo. Vani se popela temperatura na +1 stepen. Došla Marica, ostaće ovdje spavati.

17:00 Struje nam je nestalo, baš kad smo imali skuvanu kafu. Akumulatori su se malo napunili, pa ćemo moći pokatkad duže slušati radio. Popio sam čaj od kamilice, možda mi bude bolje. Poprilično sam gladan, ali još uvijek ne smijem jesti. Slušamo BIG. Tema je zanimljiva: pucanje iz vatrenog oružja, na šta je bilo dobrih diskusija. Na kraju sam ipak jeo pasulja, pa šta bude.

23:00 Legli smo svi u jednu sobu, Rena na foteljama, ja na trosjedu i slušamo radio. Zaspao sam oko 1 sat.


8.1.1993

9:00 Nada i Marica su pokušale skuvati kafu, ali nisu mogle zapaliti vatru.

Kraj I dijela


Literatura:

  • 1 Službeni glas Autonomne Regije Krajina
  • 2 Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Eksterni Link
Vrh stranice