Skip navigation.

Bosna Folk

MOZAIK mapa

Antika— o zbirci rimskih i grčkih starina

Knjiga Zbirke rimskih i grčkih starina bosansko-hercegovačkog Zemaljskog Muzeja, autora Karla Patscha, štampana 1915 godine u Sarajevu je poslužila kao glavni izvor ove jedinstvene i uzbudljive stranice. Kako su se zvali gradovi i naselja, mjesta i plemena u BiH zadnjih stoljeća prije naše ere i prvih poslije naše ere, ko je uništavao hramove, trgove, kupališta, kako su se gradile kuće na našim prostorima, su neka od pitanja čije odgovore krije ova stranica.
Predivna stranica obiluje informacijama o stranim i domaćim božanstvima, kipovima, nadgrobnim spomenicima, grobovima sa nakitom, imenima puteva, lokalnih i državnih dostojanstvenika, novcem koji je ovdje bio u prometu i još mnogo, mnogo toga.

Derviši i tekije Sarajeva

Dio osmanskog naslijeđe u BiH su derviši i njihove tekije o kojima govori ovaj tekst, dio knjige autora Muharema Omerdića.

Uništavanje sakralnih objekata

O zajedničkom kulturnom naslijeđu dobrim dijelom uništenim, preoranim, prekrivenim asfaltom, svjedoči ova stranica, ustvari spisak uništenih sakralnih objekata. Ti objekti žive još uvijek u mnogim dušama, svjesnih težine tog čudesnog bosanskog kulturnog naslijeđa, taloženog jedan čitav milenijum u susretu različitih kultura i religija.

Slikoljublja Bosne i Hercegovine

Ova mapa postoji već dugo na stranicama BosnaFolk—a. Zbog toga je predstavljanje ove stranice nepotrebno, a i kaže se da jedna slika kaže više nego hiljadu riječi. Slikoljublja se u fazi rekonstrukcije i trenutno nisu dostupna.

Vrh stranice