pjesme sevdalinke, sevdah, bosanske sevdalinke, narodne, note, epske, narodne nosnje, igre, tambure

Skip navigation.

Bosna Folk | Sehara

Sehara mapa


Balade —60 najpoznatijih balada

Pored kratkog uvoda o nastanku balade na području BiH, u pdf formatu se nalazi 60 po Munibu Maglajliću najpoznatijih balada Bošnjaka. Upoznajte svijet Hasanaginice, braće Morića i drugih likova Bosne i Hercegovine. Saznajte više o Hasanaginici, toj ženi koja nas je uvela u kulturnu Evropu.

Epske pjesme—Prva zbirka BosnaFolk—a iz 1999

Zbirka sadrži nekoliko karakterističnih epskih pjesama našeg podneblja, ratnički život Bosne, potvrðujući epske tradicije ne samo Bosne, islamskog ili kršćanskog svijeta nego i epsku etiku univerzalnu za čovječanstvo.

Alija Ðerzelez hrabar i krupan Bosanac sa dugim ratničkim stazom, vila koja liječi ranjene ratnike, Mujo Hrnjica su akteri ovih pjesama koje je sakupio Kosta Hörman, savjetnik zemaljske vlade u Bosni i Hercegovini, a Zemaljska štamparija štampala u Sarajevu 1889. god.

Sevdah—Sevda, sevda do srdašca

Najveća elektronska knjiga sevdaha na internetu, blizu 600 sevdalinki u pdf formatu, po mnogima najvrijednija zbirka BosnaFolk— a s prosječnim tiražom 1600 primjeraka mjesečno. Pored zbirke možete pročitati tekst ABC o sevdalinci.

Tambure

U pripremi.

Sadržaj teksta će biti mješavina abc informacija o tamburi, kao i presjek moje dugogodišnje karijere tamburaša, počev od osnovne škole, preko banjalučkih kulturno-umjetničkih društava, hotela "Bosna" i sastava "Aferim", pa sve do Danske, i sviranja u naprimjer nekoliko filmova, baletskih predstava i festivala u Danskoj.

Zamolio bih za malo strpljenja, nadam se da će Tambure biti on-line poslije ljetne pauze.

Nototeka sevdalinki, narodnih kola i igara

Skromni izbor notnih zapisa koje ću po završetku svih mapa na stranici staviti u prvi plan.

Sevdalinke muzički primjeri

Pored dobro poznatih interpretatora sevdalinke u ovoj mapi ćeš naći i neke izvorne pjevače, kao i nekoliko kompozicija koje sam svirao, a pokrivaju dosta dug period, od svirke u Banjaluci osamdesetih pa sve do današnjih dana. Osim par izuzetaka sve kompozicije su snimljene uživo.

Narodne nošnje

Na ovoj stranici možete uživati u jedinstvenoj zbirci crteža iz knjige "Narodne nošnje u Bosni i Hercegovini", nastale u izdanju Zemaljskog Muzeja Bosne i Hercegovine 1963. godine. To je neprocjenjiva pomoć za sve one koji se, kako u domovini tako i u mnogim zemljama svijeta, bave proučavanjem narodne tradicije i kulture Bosne i Hercegovine.

Folklorne skupine kutak za folkloraše

Ideja sa ovom stranicom je pružiti osnovne informacije o nekim kulturno-umjetničkim društvima koja djeluju u BiH, a i širom planete. Ako znate za neki KUD koji želi da mu se osnovni podatci objave na BosnaFolk-u pošaljite mi poruku.

Vrh stranice