pjesme sevdalinke, sevdah, bosanske sevdalinke, narodne, note, epske, narodne nosnje, igre, tambure

Skip navigation.

Bosna Folk | Sehara

Sehara mapa


Balade —60 najpoznatijih balada

Pored kratkog uvoda o nastanku balade na području BiH, u pdf formatu se nalazi 60 po Munibu Maglajliću najpoznatijih balada Bošnjaka. Upoznajte svijet Hasanaginice, braće Morića i drugih likova Bosne i Hercegovine. Saznajte više o Hasanaginici, toj ženi koja nas je uvela u kulturnu Evropu.

Epske pjesme—Prva zbirka BosnaFolk—a iz 1999

Zbirka sadrži nekoliko karakterističnih epskih pjesama našeg podneblja, ratnički život Bosne, potvrðujući epske tradicije ne samo Bosne, islamskog ili kršćanskog svijeta nego i epsku etiku univerzalnu za čovječanstvo.

Alija Ðerzelez hrabar i krupan Bosanac sa dugim ratničkim stazom, vila koja liječi ranjene ratnike, Mujo Hrnjica su akteri ovih pjesama koje je sakupio Kosta Hörman, savjetnik zemaljske vlade u Bosni i Hercegovini, a Zemaljska štamparija štampala u Sarajevu 1889. god.

Sevdah—Sevda, sevda do srdašca

Najveća elektronska knjiga sevdaha na internetu, blizu 600 sevdalinki u pdf formatu, po mnogima najvrijednija zbirka BosnaFolk— a s prosječnim tiražom 1600 primjeraka mjesečno. Pored zbirke možete pročitati tekst ABC o sevdalinci.

Tambure

U pripremi.

Sadržaj teksta će biti mješavina abc informacija o tamburi, kao i presjek moje dugogodišnje karijere tamburaša, počev od osnovne škole, preko banjalučkih kulturno-umjetničkih društava, hotela "Bosna" i sastava "Aferim", pa sve do Danske, i sviranja u naprimjer nekoliko filmova, baletskih predstava i festivala u Danskoj.

Zamolio bih za malo strpljenja, nadam se da će Tambure biti on-line poslije ljetne pauze.

Nototeka sevdalinki, narodnih kola i igara

Skromni izbor notnih zapisa koje ću po završetku svih mapa na stranici staviti u prvi plan.

Sevdalinke muzički primjeri

Pored dobro poznatih interpretatora sevdalinke u ovoj mapi ćeš naći i neke izvorne pjevače, kao i nekoliko kompozicija koje sam svirao, a pokrivaju dosta dug period, od svirke u Banjaluci osamdesetih pa sve do današnjih dana. Osim par izuzetaka sve kompozicije su snimljene uživo.

Neki od muzičkih fajlova su u real formatu, real player možeš dobiti besplatno ako klikneš na ovaj LINK.
Ja koristim drugi player, JetAudio, koji podržava sve poznate muzičke i video formate. JetAudio basic verzija je besplatna, ali bez nekih avansiranih funkcija koje se nalaze u Pro verziji.

Narodne nošnje

Na ovoj stranici možete uživati u jedinstvenoj zbirci crteža iz knjige "Narodne nošnje u Bosni i Hercegovini", nastale u izdanju Zemaljskog Muzeja Bosne i Hercegovine 1963. godine. To je neprocjenjiva pomoć za sve one koji se, kako u domovini tako i u mnogim zemljama svijeta, bave proučavanjem narodne tradicije i kulture Bosne i Hercegovine.

Folklorne skupine kutak za folkloraše

Ideja sa ovom stranicom je pružiti osnovne informacije o nekim kulturno-umjetničkim društvima koja djeluju u BiH, a i širom planete. Ako znate za neki KUD koji želi da mu se osnovni podatci objave na BosnaFolk-u pošaljite mi poruku.

Vrh stranice
Where new rolex replica struggle to create contemporary pieces to enthrall audiences, they more and more reach deeply into their history to pull out something they know works. Entire hublot replica are being recreated to produce or reproduce formerly successful models to compete with a busy vintage replica watches uk market in which prices seem to only go up. This redesign does not do much for me. Looks more like the replica watches version, which I did not care for. Wish I would have held onto it. The original cushion case design was cool, and so was the bracelet. I think the stainless steel model with replica watches sale dial is awesome looking. Now I saw the steel gold skeleton versions of the one presented. This offering with contrasting finishes is a nice balance but I would want to see it in person before final judgement. The hublot replica store is obviously opposite of this but its not all that impressive.